Hiilitassunjälki kompensoitu

Saaga koiranruoka on ensimmäinen koiranruoka, jonka hiilitassunjälki on kompensoitu. Saagan tarina alkoi alkuvuodesta 2019, ja markkinoille se saatiin saman vuoden syksyllä. Hiilitassunjälki on termi, jolla olemme korvanneet yleisemmin käytössä olevan termin hiilijalanjälki - tuotetta kun käyttävät tassuttelevat koiraystävämme.

Käytännössä hiilitassunjälkikompensaatio tarkoittaa, että tuotteisiin käytettyjen raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien valmistuksen ja kuljetuksen tuottamat hiilidioksidipäästöt on laskettu ja vastaava määrä on vapaaehtoisesti hyvitetty.  Hyvitys tehdään osallistumalla johonkin hiilidioksidia ilmakehästä vähentävään projektiin ja kohde voi ajoittain vaihdella.

Kompensaation ideana on rahoittaa jotain, jolla voidaan vähentää ilmakehästä vastaava määrä hiilidioksidia, kuin tuotteen raaka-aineet, pakkaus, valmistus ja kuljetus ovat synnyttäneet. Yhtä Saaga-koiranruokakiloa kohden syntyy 1,116 kg hiilidioksidia, ja kompensoinnin kattavuus tämänhetkisessä projektissa on 1000 tC02. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että kun tuotetta on tehty 896 057 kiloa, tulee hankkia uusia kompensaatiokohde. Saaga seuraa tiukasti tuotantomäärää. 

Hyvä tapa vähentää hiilidioksidia on metsitys, sillä puut ottavat ilmasta hiilidioksidia ja tuottavat tilalle happea yhteyttäessään. Tällä hetkellä myynnissä olevien Saaga-tuotteiden kompensaatio on tehty osallistumalla Brasiliassa Fazenda Savannah -metsitysprojektiin. Projekti on erittäin ajankohtainen, sillä Brasiliasta on hävinnyt valtavasti metsää muun muassa metsäpalojen takia. 

Lue lisää metsitysprojektista (englanniksi) >>